עבירות הצתה

עבירות הצתה
עורכת דין איזבל פוקס ואזנה

תוכן עניינים

בסעיף 448 לחוק העונשין התשל"ז 1977, נאמר כי: "המשלח יד בדבר לא לו, דינו מאסר 15 שנים: עשה כן המטרה לפגוע בנכס של המדינה, בנכס המשמש את הציבור, באתר טבע, בצמחייה או בבטחת דיירי הסביבה או במטרה לפגוע בבני אדם, דינו מאסר 20 שנים". 

יש לדעת, כי עבירת הצתה טומנת בחובה שני מצבים, האחד – הצתת סתם והמצב השני, שהוא החמור ביותר: הצתה במזיד, על מנת לפגוע ברכוש ציבורי, או במטרה לפגוע בבני אדם. אש, יכולה להתפשט מהר, מבלי שניתן יהיה לשלוט עליה, מה שעשוי לגרום נזק בגוף, בנפש וברכוש. על מנת להרשיע אדם שביצע הצתה, אין משמעות לתוצאה אשר נגרמה כתוצאה מהצתה זו, היות ועל מנת לבסס הרשעת אדם בעבירה פלילית, התביעה תצטרך להוכיח, כי  קיים יסוד נפשי, מחשבה פלילית , או רצון, אשר עשוי להשתנות ביין עבירה לעבירה וכן, יסוד עובדתי, אשר יכלול עובדות שעל התביעה יהיה להוכיח.

בחוק הפלילי, עבירת הצתה, היא מסוג פשע, היות ואדם אשר מתוך זדון, מבעיר אש במטרה לפגוע במבנים או באדם, בטבע ועוד, העונשים על עבירה זו הם חמורים, להבדיל בהצתה מתוך רשלנות, אשר נחשבת לעבירת עוון, כאשר העונש על הצתה ברשלנות הוא נמוך בהרבה מאשר הצתה מתוך זדון. על עוה"ד הפלילי שמייצג נאשם שהואשם בעבירת הצתה, להגיע עם ראיות והוכחות, מה שיקל על עונשו של הנאשם.

התביעה צריכה להוכיח את שני היסודות ברמה שהיא מעל לספק סביר

ביהמ"ש בישראל, מתייחסים לעבירות הצתה באופן מחמיר. מדובר על עונשים בדבר עבירת הצתה שהם כבדים על מנת להעניש את העבריינים וכן, המטרה בעונשים אלה, לגרום הרתעה, אם כלפי הנאשם ואם כלפי עבריינים אחרים. כאמור העבירה החמורה ביותר היא הצתה במזיד, כאשר המונח "במזיד" משמעותה עשיית מעשה שגורם לסיכון של שריפה, מתוך רצון העבריין להזיק באמצעות שריפה של רכוש או נכס. יש לציין, כי רף העונש אינו אחיד ולכן, חומרת העונש יכולה להשתנות על פי הנסיבות ותוצאותיה של עבירה זו.

גם גרימת הצתה מתוך רשלנות, מוזכרת בסעיף 449 לחוק העונשין. כאשר זה לשונו : 

"הגורם ברשלנות לשריפת דבר לא לו, או הגורם ברשלנות סכנת שריפה לדבר לא לו, דינו מאסר 3 שנים"

הבערת אש מתוך רשלנות, היא עבירה קלה יותר, היות ואדם אשר גורם ברשלנות לשריפת דבר שלא בבעלותו, או גורם ברשלנות לסכנת שריפה לרכוש או דבר שאינו שייך לו ולא מתוך כוונה תחילה, יהיה צפוי לעונש של עד 3 שנו מאסר. 

או השאיר/י פניה לקבלת שיחה חוזרת:

בית המשפט בוחן את הנסיבות לפני שירשיע בעבירת הצתה

בכל מקרה של עבירת הצתה, בית המשפט לוקח בחשבון את פעולת ההכנה, מקצועיות של הביצוע, אם ישנם שותפים בעבירה זו וכדומה. זו הסיבה כי ישנה השפעה מכרעת לגבי חומרת הדין. למשל מידת המסוכנות של האירוע, המודעות של המצית ביחס למסוכנות, אפשרות של פגיעה וודאית בחיי אדם , עברו הפלילי של הנאשם ועוד. כל אלה, יחד עם העיגון בפסיקה, הם הגורמים, אשר ישפיעו אשר ישפיעו על חומת הדין. 

יש לערב במידי עורך דין פלילי, מרגע שהנאשם הוזמן לחקירה (ראו גם נושא ייעוץ לפני חקירה) או נעצר, היות ועורך דין פלילי אשר כבר ייצג נאשמים בעבירות הצתה, יוכל להביא תקדימים משפטיים שרלוונטיים לעבירה זו. היכרות מעמיקה וניסיון רב שנים של עוה"ד הפלילי ויחד עם היכרות אישית של הפרקליטות, יסייעו בידי עוה"ד, לשכנע את ביהמ"ש לא לעצור את מרשו עד לתום ההליכים או לגרום לפרקליטות לא להגיש כנגד הנאשם כתב אישום, לפי נסיבות המקרה וההוכחות הקיימות בידיו.

התייעצו עמנו

לקבלת מידע נוסף ניתן להשאיר פניה באתרנו או ליצור עמנו קשר טלפוני 24/7.