ערקתם מהצבא? ככה תתמודדו עם המצב המשפטי

ערקתם מהצבא? ככה תתמודדו
עורכת דין איזבל פוקס ואזנה

תוכן עניינים

הפן המשפטי של עריקה מהצבא

צבא הגנה לישראל נוהג לגייס בכול יום נערים ונערות חדשים אל שורותיו, זאת כדי לשמור על גבולות המדינה, לספק בטחון בתוך הערים והישובים בישראל, ולהנחיל בחיילים ובחיילות ערכים של אהבת הארץ ופטריוטיזם. עם זאת, הנהלים והכללים של הצבא: לא תמיד מתיישרים עם האינדיבידואליות של מי שמגויס לצה"ל תחת חוק גיוס חובה, בעוד שקשיים בהשתלבות במערכת, דינמיקה קבוצתית פגומה והיעדר היכולת לקבל מרות – הופכים עבור רבים מהמתגייסים ומהחיילים בשירות סדיר – לסיוט.

בכך מוצאים עצמם לא מעט חיילים וחיילות מוגדרים כעריקים, זאת בעת סירוב פקודה ויציאה ללא רשות משטח צבאי, בעת עריקה בזמן תרגיל או בזמן מלחמה, ולעיתים גם בהיעדר הגעה ליום הגיוס. אם אתם מוגדרים ומוכרזים כעריקים הרי שצפויה לכם התמודדות לא קלה מול מערכת צבאית לא דמוקרטית ונוקשה. אז מה עושים?

בראשית כדי להתמודד עם ההאשמות, חשוב להבין במה אתם מואשמים. במקרה כזה חשוב לבחור בייצוג של עורך דין פלילי או בסיוע של עו"ד צבאי. אנשי מקצוע אלה מכירים את הערכאות המשפטיות, הן בתחום הפלילי והן בתחום הצבאי/פלילי. בעוד שעורך דין צבאי מגיע בדרך כלל מתוך מערכת צבאית, בזמן שהוא שירת בה בתפקידים שונים. בכך החליט איש המקצוע החליט לייצג את מי שלא מצליח ליישר קו עם המערכת, ולכן דרוש לבחור אנשי מקצוע טובים שיהיו לצידכם, ידאג לאינטרסים שלכם ויעזור בניהול תהליכים מול ערכאות בתי הדין צבאיים.

תהליך ההסגרה

כאשר ערקתם מן הצבא, רצוי לא לעקב את החזרה שלכם אל שורות החייל, ולהתייעץ עם עורך דין לגבי הדרך שבה תסגירו את עצמכם. מי שנחשב עריק הוא חייל שהמשטרה הצבאית דולקת בעקבותיו אשר יכול למצוא עצמו בורח מהחוק, ממש כמו אחרון העבריינים! לכן חשוב כן לשתף פעולה עם המשטרה, אך לעשות זאת בליווי של עורך דין.

עמידה למשפט

בזמן שאתם חוזרים אל הצבא, בוודאי שיתקיים משפט בעניינכם, בעוד שהמשפט יתקיים על פי רוב בבית דין צבאי. במקרים כאלה ועד מועד המשפט, תצטרכו להישאר במעצר בבסיס איליו אתם שייכים כאשר רצוי שיגיע לייצג אותכם עורך דין מטעמכם, אשר ישטח את הדברים והעובדות מול בית המשפט.

במידה ואינכם רוצים לחזור אל שורות החייל, חשוב לציין זאת בפני עורך הדין על מנת שזה יוכל להפנות אתכם אל הגורמים אשר יכולים לשחרר אתכם מן הצבא. גורמים אלה יכולים להיות קב"ן (קצין בריאות נפש), וועדה רפואית, או מפקדים בדרג עליון.

לסיכום, אם ערקתם מהצבא, הרי שלא מדובר בסוף העולם, אלא שאת התהליך ניתן להסדיר באמצעות פנייה אל פרקליט צבאי. בכך אפשר להחזיר את החיים לסדרם ואף לצאת ממערכת נוקשה ותובענית כמו צה"ל.