חנינה מהנשיא

חנינה מהנשיא
עורכת דין איזבל פוקס ואזנה

תוכן עניינים

ההליך הפלילי, מסתיים לרוב בגזר דין. הנאשם יכול להגיש ערעור על גזר דין או על פס"ד שניתן ע"י הערכאה הראשונה שדנה בתיקו של הנאשם. ניתן אף להגיש בקשת רשות ערעור (בר"ע) לביהמ"ש העליון, כאשר הערכאה הראשונה הייתה בבית משפט השלום (בימ"ש קמא).

כאשר מוצו כל בקשות הערעור, ישנה דרך נוספת ואחרונה של הנאשם והיא לקבלת חנינה מהנשיא. סמכות החנינה, היא סמכות אשר מוקנית רק לנשיא המדינה, לפי סעיף 11 לחוק יסוד נשיא המדינה. 

סעיף זה קובע, כי לנשיא המדינה, קיימת סמכות לקצוב עונש על עבריינים וכן, אף לחון אותם. עד לפני כמה שנים, נקבע ע"י בימ"ש עליון, כי סמכות החנינה של נשיא המדינה תחול על מקרים שבהם אדם עדיין לא הורשע בעבירה או שעדיין לא הוגש כנגדו כתב אישום. כאשר מדובר על עונש פלילי בגין עבירת המתה (ראו גם המתה בקלות הדעת), או עבירות מין, הסיכוי כי נשיא המדינה יחון עבריין שביצע מעשים פלילים אלה הוא קלוש מאוד

סמכות החנינה של נשיא המדינה אינה מוגבלת לכל סוג של עבירה פלילית

יש לציין, כי סמכות חנינה מהנשיא, אינה מוגבלת לכל סוג של עבירה פלילית. למשל, נשיא המדינה, יכול לחון אנשים בעבירות קלות, ועד לעבירות פליליות חמורות כגון עבירת המתה,עבירות ביטחוניות וכדומה. 

יחד עם זאת, כשאר מדובר על עבירות מין, החנינה ניתנת ע"י הנשיא רק במקרים ממש חריגים. שי לציין כי קיימים סוגים שונים של בקשות חנינה, כגון הקלה בעונש מאסר, הקלה בפסילת רישיון נהיגה, עונש על קנס, קיצור של תקופת התיישנות או מחיקה של רישום פלילי.

או השאיר/י פניה לקבלת שיחה חוזרת:

בקשת החנינה הנשיא המדינה תיבחן תחילה בפרקליטות במחלקת החנינות

יש לציין, כי בקשה לקבלת חנינה מטעם הנשיא, נבחנת תחילה בפרקליטות המדינה במחלקה הנקראת " מחלקת החנינות". 

נציג של הפרקליטות, יערוך חוות דעת בדבר הבקשה.  חוות הדעת, תוגש לעיון אשיי של נשיא המדינה ואם הבקשה תידחה, תינתן על כך הודעה בכתב למבקש ה אם הבקשה אושרה, גם על כך, תינתן הודעה בכתב למבקש החנינה. באופן פורמאלי, גם שר המשפטים יצטרך לחתום על הבקשה ולכן, הבקשה עשויה להימשך זמן רב וכן, קיימות המון בקשות חנינה שעל הנשיא לעיין ולהחליט בהן. 

בגלל שהמחוקק ראה לנכון להתחשב בשיקום של אדם, קיימת האפשרות לחון אותו  באמצעות נשיא המדינה. אלה הן חלק מהעבירות שאנשים שנשפטו או הורשעו בעבירות כלשהן:

  • קיצור עונש מאסר שהוטל על אדם
  • קיצור תקופת פסילת רישיון נהיגה
  • הקטנת קנסות שהוטלו על אדם בהליך פלילי
  • הקטנת קנסות תעבורה
  • קציבת מאסר עולם – קביעת אורך המאסר
  • קיצור של תקופת התיישנות או מחיקת רישום פלילי

הסמכות של נשיא המדינה לקיצור את תקופת המאסר או מחיקת ההרשעה קמה כאמור מחוק היסוד.

פנו לעורך דין פלילי לבקשת חנינה מנשיא המדינה

הליך מורכב כמו בקשת חנינה מהנשיא, היא משימה מורכבת ועל עו"ד פלילי לערוך אותה באופן מקצועי ואיכותי וכן, על עוה"ד להצביע באופן ישיר גבי השיקולים שמהם הנאשם מבקש את החנינה. 

על עוה"ד לשכנע את נשיא המדינה להיעתר לבקשה ולכן, רק עו"ד פלילי שכבר כתב בקשות רבות של חנינה מנשיא המדינה, יוכל לנסח נכון את הבקשה.  

תחילה על עוה"ד הפלילי, תכלול את פרטי התיק בגינו נדון הפונה נשיא המדינה לגבי בקשת חנינה. על בקשת החנינה לפרט מגוון נימוקים שעליהם מתבססת בקשת החנינה. יש לצרף מסמכים שונים אשר יתמכו בנימוקים לבקשת החנינה. 

חשוב לציין, כי בגלל שנושא חנינה מנשיא המדינה הוא הליך מורכב, הנימוקים לבקשת החנינה חייבים להיות שונים מאילו שנטענו בביהמ"ש לפני מתן פסק הדין. 

לקבלת מידע נוסף ניתן להשאיר פניה באתרנו או ליצור עמנו קשר טלפוני 24/7.