ביטול כתב אישום אלימות במשפחה

ביטול כתב אישום אלימות במשפחה
עורכת דין איזבל פוקס ואזנה

תוכן עניינים

אחד התחומים המורכבים במשפט הפלילי, הוא תיקי אלימות במשפחה (אלמ"ב). המשטרה, רואה בחומרה תיקי אלימות במשפחה כעבירות חמורות ומגישה כתבי אישום, כאשר הדרישה היא מאסרים בפועל. התיקים מתחילים בהגשת תלונה מצד האישה, או זימון של המשטרה באמצעות שכנים או עדי ראייה. למרות שמוגש כתב אישום בעבירת אלימות במשפחה, לפי הנחיית היועמ"ש, נקבע כי ניתן יהיה לאפשר לחשוד לערוך שימוע, לפי סעיף בחוק של הזכות לשימוע, המוזכר בסעיף 60א לחוק סדר הדין הפלילי .ישנם מקרים, אשר המשטרה אינה סוגרת תיקים בגין אלימות במשפחה, כך שהחשוד יועמד לדין. על מנת להשיג ביטול כתב אישום אלימות במשפחה, היא להתלוות ע"י עו"ד פלילי וותיק, אשר מתמחה באלמ"ב.

יש לדעת, כי לאחר שיוגש כתב האישום, ניתן יהיה להוביל לביטולו, מחיקת כתב האישום, או חזרה מאישום. במידה וקיימת עליה לביטול כתב  האישום, ניתן יהיה לפנות לתביעה בבקשה מנומקת לביטול האישום או לעתור לביהמ"ש. לפעמים, הראיות בתיק, אינן ראיות מסבכות, יש לבחון אפשרות זו שהחשוד יודה בהסדר טיעון וניתן יהיה לסיים את ההליך בביהמ"ש ללא הרשעה.

מה קורה אם ישנם טיעונים לעונש בגבר אלימות במשפחה?

כאשר ישנם טיעונים לעונש, הנאשם יישלח לשירות המבחן, אשר יחווה את דעתו על המסוכנות של הנאשם, את תפקודו וכן, ימליץ על העונש הראוי ואם ישנו מקום לאי הרשעתו של הנאשם בדין. לא תמיד ביהמ"ש יקבל את המלצת שירות המבחן, אבל במקרים רבים, ביהמ"ש יתבסס על חוות דעת זו בגזר הדין. יש לציין, כי הרשעה פלילית בעברה כמו אלימות במשפחה, יכולה לפגוע בתפקודו של החשוד, במיוחד בתחום התעסוקה. 

ההמלצה היא לפנות אל עו"ד פלילי עוד בשלב החקירה במשטרה, מה שיגרום במקרים רבים, למצב של ביטול כתב אישום אלימות במשפחה. עוה"ד הפלילי, ינהל משא ומתן עם התובע המשטרתי, או מול הפרקליטות שהגישה את כתב האישום, על מנת לבטל את כתב האישום.

האם ישנם מקרים שקצין המשטרה ישחרר את החשוד בתקיפה במסגרת אלימות במשפחה ללא כתב אישום?

אם אין מדובר במקרה אלימות חמור במשפחה, כאשר אין חבלה משמעותית, או שאין מדובר במקרה חוזר והחשוד הוא ללא עבר פלילי בתחום האלימות, קצין המשטרה, לאחר החקירה צפוי אף לשחרר את החשוד מבלי שיוגש כנגדו כתב אישום, או  שיבקש הארכת מעצר לחשוד. 

לעיתים, החשוד ישתחרר בתנאי מעצר בית למספר ימים. לעיתים מדובר גם בצו הרחקה למשך 14 יום ממקום מגורה של האישה. לרוב מדובר במקרים שבהם לרוב, בן הזוג הוא החשוד בתקיפה במסגרת אלימות במשפחה.

או השאיר/י פניה לקבלת שיחה חוזרת:

מה קורה אם בת הזוג מעוניינת לבטל את התלונה במשטרה?

במקרים רבים, האישה מעוניינת לבטל את כתב האישום נגד בן זוגה, כאשר התלוננה כנגדו על אלימות במשפחה. הבעיה היא שאת המשטרה זה לא ממש מעניין, כי אם ישנן ראיות של אלימות במשפחה, במשטרה, הכלל הוא להגיש כתב אישום. אין זה משנה אם בת הזוג, מעוניינת למשוך את התלונה מהמשטרה אבל המשטרה היא שמנהלת את התיק נגד החשוד. במקרה כזה, יש להיעזר בעו"ד פלילי, אשר ישתמש בכלים המשפטיים במטרה של ביטול כתב אישום אלימות במשפחה. עוה"ד יבחן את הראיות, יבין את נסיבות המקרה ונסיבות האירוע וימצא פרצות  אשר יאפשרו לו לבטל את כתב האישום.

לדוגמא, אם קיימת בעיה ראייתית, ניתן יהיה לדרוש חזרה מאישום. שנית, ניתן יהיה להציג הליכים חלופיים להליך הפלילי ולבקש מהתביעה להסתפק בהם, לאחר ניהול משא ומתן.

ראו גם האשמת שווא באלימות במשפחה